*NOU la CLINICA IRINA – OSTEODENSITOMETRU OSTEOSYS!

Osteodensitometria este investigația paraclinică de măsurare a densității osoase prin care se poate pune diagnosticul de osteoporoză. Investigația este necesară din perspectiva diagnosticării cât mai precoce a riscului de fractură, deoarece există metode de stopare a pierderii masei osoase. Evaluarea densității osoase este rapidă și nedureroasă, putând prezice dacă vor apărea sau nu probleme legate de sistemul osos. În plus, medicul poate stabili un tratament adecvat în funcție de rezultatele testului sau poate recomanda modificarea stilului de viață.

Rezultatele obținute permit diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei, ce beneficiază de abordare terapeutică diferită. Este foarte importantă reducerea riscului de fractură, întrucât cu cât pacientul este mai în vârstă cu atât acest risc este mai crescut, putând fi nevoie de spitalizare îndelungată și pierderea mobilității pe termen lung. Așadar, putem preveni o mare suferință printr-o investigație simplă și accesibilă, care semnalează momentul începerii tratamentului de consolidare a masei osoase. Osteodensitometria se recomandă deopotrivă femeilor dar și bărbaților, deoarece si bărbații pot suferi de osteoporoză, în special fumătorii și cei cu boli cronice care primesc tratament cortizonic.

În lipsa depistării precoce, boala evoluează timp îndelungat, silențios, fără semne clinice, debutând prin apariția complicațiilor: fracturi (cele mai frecvente: încheietura mâinii, vertebre/tasări, sold) asociate cu dureri cronice, deformități și impotența funcționala (anchilozări), ceea ce reduce semnificativ calitatea vieții pacienților. Dezvoltarea cunoștințelor medicale arată că osteoporoza nu este specifică numai genereției a treia, ci si tinerilor. Ea poate fi tratată și, mai ales, prevenită cu succes. Cu cât boala este depistată într-o fază incipientă, cu atât eficiența intervenției va fi mai mare. Este bine ca boala să fie tratată înaintea primelor fracturi osteoporotice, deoarece o primă factură va iniția apariția altora.

Factorii care cresc riscul de osteoporoza sunt:

  • istoricul familial de osteoporoza
  • sistemul osos fragil
  • anumite afectiuni asociate, ca poliartrita reumatoida
  • ingestia de medicamente ca si corticosteroizii
  • un anumit stil de viata: consumul de alcool, neefectuarea de exercitii fizice, fumatul, consumul de coca-cola, dieta saraca in calciu, fosfor si vitamina D.