La ultimul etaj, functioneaza un bloc operator creat si utilat la standarde internationale pentru efectuarea interventiilor chirurgicale in sfera oculara. Pot fi efectuate interventii pentru cataracta cu implant de cristalin, glaucom, strabism, afectiuni conjunctivale, palpebrale, tumorale, traumatologie oculara.
Tehnica moderna folosita utilizata permite operarea bolnavilor in sistem ambulatoriu (fara internare).
De curand, am achizitionat un microscop operator performant, LUMERA-ZEISS, pentru a asigura cea mai buna imagine in timpul operatiilor oftalmologice.
Sala de operatii este prevazuta cu statie centrala de gaze, climatizare, centrala de purificare a aerului (99,99%), instalatie de producere a apei sterile.
Se pot efectua operatii atat sub anestezie generala cat si sub anestezie locala, sala fiind dotata cu aparatura necesara acestor tipuri de anestezii.
Materialele consumabile necesare in timpul operatiilor sunt de unica folosinta.
Transportul pacientilor in sala se face cu mese mobile si confortabile.
Operatiile pot fi transmise prin circuit intern si pot fi urmarite in direct la orice nivel al cladirii.
Singurul tratament eficient al cataractei este cel chirurgical.
- Tratamentul medicamentos se poate face doar in stadiile incipiente, fara un beneficiu semnificativ.
- Interventia chirurgicala se efectueaza atunci cand vederea pacientului il impiedica sa isi desfasoare activitatile normale.
- Este important ca operatia sa se efectueze atunci cand boala nu este avansata pentru ca traumatismul operator sa fie mai mic, iar recuperarea cat mai rapida.
- In cazul interventiei la ambii ochi, interventia chirugicala se poate efectua la minimum 3 zile un ochi fata de celalalt.
- Clinica noastra este dotata cu aparatura computerizata de facoemulsificare de ultima generatie care permite efectuarea operatiei la orice varsta si la orice tip de cataracta.
- Tehnica folosita este cea mai moderna in domeniu - facoemulsificare cu implant de cristalin foldabil.
- Anestezia este in general locala (cu injectii sau doar cu picaturi), iar interventia dureaza aproximativ 10 minute, iar pacientul paraseste clinica cu ochiul pansat urmand sa revina a doua zi la control.
Tipuri de cristaline artificiale folosite
Centrul Medical Irina foloseste cele mai moderne tipuri de cristaline artificiale. Toate cristalinele artificiale sunt de o calitate excelenta, cu rezultate foarte bune. Ele sunt relizate din materiale diferite (foldabile sau nefoldabile), acrilat sau silicon, diferenta de calitate implicand si diferenta de pret.
Cristalinele nefoldabile se folosesc mai rar datorita faptului ca necesita o incizie mai mare (5,5 mm). Au filtru pentru ultraviolete si avantajul unui pret mai mic.
- Cristalinele multifocale sunt aparute in Romania de aproximativ 4 ani. Ele confera postoperator o vedere buna atat la distanta, cat si la aproape, posedand filtru pentru radiatia UV si albastra;
- Cristalinele monofocale ofera o vedere buna la distanta sau la aproape, pacientii necesitand ochelari postoperator;
- Cristalinele monofocale asferice au avantajul ca reduc mult aberatia de sfericitate si creeaza un contrast mai bun;
- Cristalinele torice se implanteaza la bolnavii ce prezinta anterior operatiei si un grad de astigmatism corneean. Postoperator, acesta poate fi redus pana la 0;
- Cristaline acomodative care reproduc procesul fiziologic de acomodatie si permit o vedere buna atat la distanta cat si la aproape;
- Cristalinele multifocale si torice personalizate sunt ultima noutate in materie. Ele au avantajul ca permit bolnavilor cu astigmatism o vedere buna atat la distanta cat si la aproape, fara ochelari.
Doamna dr. Mercut a implantat in lunile iunie si iulie 2007, primele doua 2 cristaline de acest tip, fiind primul chirurg oftalmolog din Romania care a utilizat acest tip de implant, cu rezultate foarte bune.
Rezultatele obtinute in clinica noastra sunt foarte bune, similare cu cele ale altor clinici de renume din tara si strainatate.
NOU! In domeniul chirurgiei glaucomului, implantam dispozitivul Sunt Ex-Press, aparut in lume in 2010, cu beneficii reale in controlul tensiunii intraoculare la pacientii cu glaucom necontrolat medicamentos.
Clinica noastra este dotata cu instrumentar de ultima generatie necesar acestor tipuri de interventii chirurgicale.
Operatia de glaucom este a doua alternativa a tratamentului antiglaucomatos si se efectueaza atunci cand tratamentul medicamentos maximal, corect administrat nu mai este eficient. Semnele evolutiei nefavorabile sunt progresia deficitului de camp vizual si cresterea tensiunii intraoculare.
Scopul operatiei este crearea si mentinerea unei cai de drenaj eficiente a umorului apos din camera anterioara in spatiul intrascleral si subconjunctival. Cea mai eficienta tehnica este trabeculectomia cu volet scleral si iridectomie bazala.
In acest fel se stopeaza pierderea campului vizual, dar acuitatea vizuala deja pierduta nu se recupereaza. Operatia se efectueaza sub anestezie locala, la microscop si dureaza aproximativ 15 minute.
Datorita fenomenelor normale de cicatrizare ce au loc la nivelul plagii operatorii, in cazuri rare interventia de acest gen trebuie reluata dupa un anumit timp.
La sfarsitul operatiei se instileaza picaturi cu midriatice, ochiul se panseaza si pacientul revine a doua zi pentru primul control.
TEHNOLOGIA LASER MICROPULSAT IN TRATAREA GLAUCOMULUI
Venim in intampinarea numerosilor pacienti diagnosticati cu glucom, cu noua tehnologie laser micropulsat, singura terapie laser nedistructiva la nivel mondial in acest moment. Laserul micropulsat este recomandat tuturor formelor de glaucom controlate sau necontrolate medicamentos, in unele cazuri reprezentand singura varianta pentru inlaturarea simptomatologiei. Laserul micropulsat este o optiune viabila pentru eliminarea partiala sau totala a medicatiei antiglaucomatoase.
Micropulsul laserelor IRIDEX este modalitatea de livrare a razei laser in tratamentul glaucomului, prin care raza laser continua este fragmentata in fascicule cu durata de micro-secunde pentru a permite racirea tesutului intre pulsuri, astfel eliminand traumele (arsurile).
Procedura consta in fragmentarea razei laser continue in cicluri repetitive, cu o degajare termica mult mai mica, cu pauze intre cicluri pentru a limita acumularea energiei termice locale.
Tratamentele pot fi repetate ori de cate ori este necesar, desi practica a demonstrat ca necesitatea retratarii este foarte rara, chiar si in cazul glaucomului refractar. Reducerile presionale medii sunt 33% si doar 5% dintre pacienti nu raspund la aceasta terapie.
Procedura se desfasoara sub anestezie locala, dureaza cca 10 minute, nu necesita spitalizare si nici restrictii dupa interventie. Se recomanda administrarea de picaturi cateva zile, dupa care pacientul vine la controlul tensiunii intraoculare la intervalele recomandate de medicul chirurg.
- Salazion, orjelet, chist sebaceu, dermoid, xantelasma, blefarosalazis (estetica palpebrala), afectiuni traumatice, desfundare de cai lacrimale.
- Interventiile se efectueaza sub anestezie locala.
- Pterigion, tumori conjunctivale si corneoconjunctivale, corpi straini, afectiuni traumatice, etc.
- Interventiile chirurgicale se pot efectua cu anestezie locala sau generala dupa caz.
Strabismul este o deviatie a globilor oculari, fie spre nas (strabism convergent), fie spre ureche (strabism divergent).
Poate apare la orice varsta din cauze diverse, dar cel mai frecvent este innascut.
Cand tratamentul ortoptic (cu ochelari) nu este suficient pentru corectarea pozitiei globilor oculari, se practica interventia chirurgicala.
Operatia consta in scurtarea, alungirea sau repozitionarea muschilor care contribuie la miscarea corecta a globilor in orbite. Interventia poate fi efectuata pe 1, 2, sau chiar 3 muschi in aceeasi sedinta, sau pot fi necesare mai multe interventii succesive la strabismele cu unghi mare de deviatie.
Anestezia poate fi locala sau generala (copii).
Interventia dureaza aproximativ 30 minute, iar ochiul se panseaza doar in prima zi. Vindecarea dureaza in medie 2 saptamani. Un minim inconvenient este aspectul usor insangerat al ochiului, care poate aparea datorita lezarii unor vase superficiale intraoperator. Dupa operatie este necesara o igiena oculara riguroasa.
KERATOCONUSUL reprezinta subtierea centrala si deformarea "in con" a corneei, datorita unei anomalii a colagenului din structura sa. El se manifesta prin astigmatism care apare tardiv, evolueaza lent spre dioptrii mai mari si devine din ce in ce mai neregulat. Corneea se subtiaza, ceea ce determina o scadere progresiva a acuitatii vizuale, care nu se mai corecteaza multumitor cu ochelari.
Tratamentul difera in functie de stadiul evolutiv, o tehnica foarte noua si unanim acceptata fiind
CROSS-LINKING-UL CORNEEAN TRANSEPITELIAL (CCL), care combina efectul fotosensibilizant al vitaminei B2, cu cel fotochimic al radiatiei UV provenita din emitatorul UV solid-state de 360 nm - VEGA.
Se creeaza o reactie biochimica de polimerizare a colagenului stromal cornean, care determina cresterea rezistentei tesutului cornean la subtiere si deformare conica.
Terapia este bine tolerata de catre pacienti si, spre deosebire de inele intracorneene sau laser excimer, care amelioreaza doar refractia dar nu influenteaza evolutia bolii, CCL stabilizeaza sau incetineste pentru mult timp subtierea corneei. Tehnica este prima indicatie pentru stadiile I si II ale keratoconusului.
Indicatia se stabileste dupa efectuarea unui examen complet care sa includa: topografie corneeana, tomografia polului anterior, biomicroscopie, autorefractometrie, biomicroscopie, microscopie speculara, test Schirmer.
Pacientii trebuie sa aiba varsta minima de 12 ani, cornee transparenta, pahimetrie minima 300 microni.
Cross-linking-ul corneean se efectueaza in conditii de bloc operator, sub anestezie topica (cu picaturi) si este usor tolerat de catre pacienti. Riboflavina este nontoxica, hidrosolubila, in concentratie de 0.1%, combinata cu dextran T500, in concentratie 20% (RICROLIN), care are capacitatea de a patrunde prin epiteliul corneean.
Procedura in sine dureaza 30 minute, dar necesita instilarea de picaturi cu cca 2 ore inainte.
Aparatul folosit la Clinica Irina este ultima generatie si permite efectuarea procedurii transepitelial, fara dezepitelizare corneana (manevra traumatizanta pentru ochiul pacientului).
Datorita acestui fapt, in urma interventiei, pacientul isi poate relua imediat activitatile cotidiene.
Contraindicatii pentru CCL:
- keratoconus stadiul III si IV;
- cornee sub 300 microni;
- cicatrici corneene;
- ochi uscat.
La 3 luni postoperator se reevalueaza stadiul keratoconusului, prin repetarea investigatiilor sus-mentionate.
Avantajul major al CCL este ca datorita incetinirii/opriri deformarii conice a corneei, indeparteaza sau chiar anuleaza necesitatea efectuarii keratoplastiei perforante.
INSTRUCTIUNI PENTRU PREGATIREA PREOPERATORIE
Este obligatoriu sa veniti cu urmatoarele analize de laborator: Hemoleucograma, Glicemie, TS, TC, Coagulograma (INR, Timp Quick, APTT) si Electrocardiograma plus Consult cardiologic. Analizele se fac cu maxim 2 saptamani inainte de operatie.
Daca in urma analizelor sau consultului cardiologic se evidentiaza alte afectiuni de care nu stiati (sau stiati), ce necesita tratament, este obigatoriu sa incepeti tratamentul afectiunii si sa stabilizati afectiunea (la sfatul medicului specialist) inaintea operatiei la ochi. Pacientii care sufera de boli cronice trebuie sa prezinte consultul de la medicul specialist si ultima evaluare de laborator a bolii respective.
Intrerupeti tratamentul anticoagulant (Aspirina, Aspenter, Dipiridamol, etc.) cu avizul medicului care l-a prescris.
Va rugam sa :- Va administrati picaturile pe care le primiti in ziua programarii la operatie astfel: 2 picaturi pe zi, cu 3 zile inainte de operatie, in ochiul care urmeaza a fi operat;
- Nu consumati alimente cu 3-4 ore inaintea operatiei! Exceptie fac pacientii diabetici care isi vor respecta regimul alimentar obisnuit;
- Nu consumati lichide cu 2 ore inaintea operatiei;
- Nu intrerupeti tratamentul curent in ziua operatiei;
- Trebuie sa veniti la clinica insotit(a);
- Este interzisa conducerea autovehiculelor, postoperator, in ziua operatiei.
VA RUGAM SA CONFIRMATI CU 3-4 ZILE INAINTE SOSIREA IN CLINICA!
INDICATII POSTOPERATORII (pentru operatia de cataracta)
- Tratamentul incepe din prima zi postoperator, dureaza o luna si jumatate si consta in administrarea de picaturi, zilnic;
- In prima saptamana tratamentul se administreaza o picatura la 2 ore, pe timpul zilei;
- Din a doua saptamana pana la o luna si jumatate, se administreaza 3 picaturi /zi (dimineata, pranz, seara);
- Pansamentul se poate indeparta doar la recomandarea medicului operator;
- Concomitent se trateaza si alte boli asociate: glaucom, HTA, diabet etc.
- Este permis in limita confortului: miscarea, aplecarea, plimbarea in afara casei, privitul la televizor, munca la computer, citit, mancare, bautura, inclusiv alcool in cantitati mici (la consumatori este recomandat), cafea, fumat;
- In prima saptamana, ochiul se spala cu apa fiarta si racita, ulterior normal. Spalarea capului se face cu capul pe spate. Se poate face dus, de la gat in jos, din prima zi, postoperator;
- Masina poate fi condusa oricand pacientul se va simti in forma fizica buna;
- Pot fi efectuate munci casnice usoare : preparatul hranei la bucatarie, maturat, spalat rufe mici, etc.;
- Activitatea normala va fi reluata la 1-2 luni, iar pentru munci fizice mai grele, la 3 luni;
- Dupa operatie, poate fi nevoie de ochelari de distanta sau de aproape, sau ambele tipuri dupa caz.
ESTE INTERZISA:
- Lovirea ochiului, apasarea sau frecarea sa cu mana, sau cu alte obiecte, transportarea de greutati (mai mult de 5 kg), munca grea, eforturi fizice de orice tip, timp de o luna;
- Intreruperea tratamentului cu picaturi, timp de o luna si jumatate, respectiv pana la control;
- Dupa scoaterea pansamentului se vor purta obligatoriu ochelari de protectie ( de soare), cand pacientul iese pe strada;
- Atingerea ochiului cu sticluta cu picaturi;
- Pansarea ochiului cu obiecte nesterile ( batiste, prosoape, etc.).